Thermografie: warmteverlies in beeld

Tochtklachten, een hoge energierekening, vocht in de woning of een lek in de vloerverwarming? Met een thermografisch onderzoek legt Adviesbureau Bluemink de oorzaak van het probleem eenvoudig bloot en krijgt u concrete oplossingen aangeboden. 

Infrarood warmtebeeldcamera

Een thermografisch onderzoek wordt door Bluemink uitgevoerd met een professionele warmtebeeldcamera. De camera en bijbehorende software zetten infrarode straling om in een thermisch beeld (een thermogram), waarbij kleuren het verschil in temperatuur weergeven. Onregelmatigheden in de thermische schil en koudebruggen zijn goed zichtbaar. Na afloop van de thermografie ontvangt u een rapportage volgens NEN-EN 13187 met daarin heldere conclusies en concrete aanbevelingen.

Luchtdichtheid testen

In de ruwbouwfase of vlak voor de oplevering van een nieuw gebouw, kiezen steeds meer opdrachtgevers er voor om Bluemink een luchtdichtheidsmeting te laten uitvoeren (bij de bouw van een Passiefhuis verplicht). Met de Blowerdoor wordt het gebouw op over- of onderdruk gezet, waarna de warmtebeeldcamera eventuele luchtlekken in beeld brengt en vastlegt. Een thermografisch onderzoek brengt ook onregelmatigheden in de thermische schil aan het licht. Luchtlekken in de bouwkundige aansluitdetails kunnen vervolgens nog worden opgelost. De combinatie van een luchtdichtheidsmeting en thermografie geldt als een kwaliteitscontrole die onnodig energieverlies voorkomt en comfort waarborgt. 

Energieverliezen opsporen

Energieverliezen binnen bestaande gebouwen worden met gebouwthermografie perfect in beeld gebracht. Zonder enig hak- of breekwerk worden een slechte isolatie, koudebruggen en een verkeerde constructie zichtbaar, net als energieverliezen langs roosters, doorvoeren en rolluiken. Ook fouten in het verwarmingssysteem en de airconditioning zijn op te sporen. Aan de hand van de resultaten van een thermografisch onderzoek kan door Bluemink een gericht advies worden gegeven. Gebouwthermografie leent zich ook bij uitstek voor het opsporen van de oorzaak van vochtschades.

Lekkages opsporen

De vloerverwarming is lek. Maar waar precies? Thermografisch onderzoek voorkomt dat u de complete vloer los moet breken en voor hoge kosten komt te staan. De warmtebeeldcamera brengt precies in beeld waar het lek zich bevindt. Op dezelfde manier kunnen ook lekkages in muren en dakbedekkingen worden opgespoord.

Industriële thermografie

Niet alleen woningbouwers, projectontwikkelaars, woningcorporaties en particulieren spinnen garen bij de thermografie van Bluemink. Ook industriële bedrijven doen er hun voordeel mee. Motoren die te warm worden, lagers die oververhit raken: de warmtebeeldcamera brengt het perfect in beeld, waarna u maatregelen kunt nemen en uw onderhoud kunt optimaliseren.

Meer weten over thermografie door Adviesbureau Bluemink? Neem contact met ons op.

  • Contactgegevens
  • Oude Klaverdijk 5
  • 7142 HC Groenlo
  • T. 0544 46 43 22
  • M. 06 51 08 40 38
  • E. info@bluemink.nl